Hvordan laver man tomatfrø?


Sådan laver man tomatfrøDet er superlet at lave sine egne tomatfrø og dyrke sine tomater igen og igen. Du skal blot vælge din yndlingstomat - et flot og stort eksemplar, som smager godt. Du kan også vælge at købe dine frø første gang. De koster meget lidt og så er du helt sikker på hvad du har.

Den helt korte:

1: Pil frøene ud af en moden tomat.
2: Stil frøene i et glas vand i ca. 10 dage eller til du ser noget grønt mug på overfladen.
3: Skyl frøene
4: Tør frøene (grundigt!)



Kan man bruge alle sorter?
Nej - du kan ikke bruge hybrid tomater som f.eks. Gemini og mange andre købe-tomater. Disse planter/frø er afkom fra to vidt forskellige forældre, hvilket giver disse hybrider en række forskellige gode og dårlige egenskaber:


Der kommer det som hedder hybridvækst, hvilket gør at de vokser meget frodigt. De kan desuden være resistente over for en række sygdomme. De kan sætte overflod af tomater. Men hvis du laver frø af dine hybridtomater laver du det som hedder F2 - i modsætning til F1, som er første generation. F2 giver dig en vild blanding af egenskaber, som er meget uoverskuelig og det kræver mange mange planter at forædle sorter på denne måde. Det vil med andre ord sige at der er en stor risiko for at netop det individ (eller 20 individer) som du har tænkt dig at dyrke, har en række dårlige egenskaber.

Du skal vælge det som hedder forædlede sorter eller "Heirloom" på engelsk. Disse sorter er frøstabile og når du først har købt frø eller skaffet et pragteksemplar, kan du dyrke den for evigt, så længe du undgår krydsbestøvning fra andre sorter.

 

 

Sådan gør du

Du piller frøene ud af en fuldt moden og gerne godt blød tomat. De ligger i den der klistrede snotmasse nu. Nogle tomater har hundredevis af frø, mens andre sorter kun har ganske få.
Put frømassen i en kop vand og lad det stå i ca. 10 dage - Du kan se en lille smule skimmel på toppen af vandet, hvilket er helt ok - det skal være der. Nu har frøene løst sig fra snottet og du kan skylle frøene i en si eller lignende. Nu ska frøene bare tørre FULDSTÆNDIGT. Det er meget vigtigt at frøene bliver helt tørre, inden du kan gemme dem i en beholder i fryseren i mange år frem - 5 år kan sagtens lade sig gøre og sikkert også meget længere.

Se videoen her (engelsk):