Pasning af daggamle kyllinger
Lørdag, 26 Oktober 2013

Pasning af daggamle kyllinger

0.0/5 rating (0 votes)

Daggamle kyllinger er nok noget af det sødeste man kan forestille sig og jeg elsker at se æggene blive forvandlede til små gule kyllinger på ca. 21 dage.

Daggamle kyllinger fra rugemaskine

Når æggene klækker er det bedste at lade kyllingerne blive i rugemaskinen i ca. 24 timer med åben udluftning, så kyllingerne kan tørre. Efter de 24 timer kan du enten opfostre kyllingerne selv eller du kan få en skrukhøne til at adoptere kyllingerne.

Skrukhøner - stor guld orpington er glade for at skrukke og    sympatiskrukker når de får lov
Skrukhøner - stor guld orpington er glade for at skrukke og sympatiskrukker når de får lov
Skrukhøne som adoptivmor

Den bedste metode til at få skrukhønen til at adoptere kyllingerne er at liste sig ind om natten, mens skrukhønen sover. Forsigtigt tager du æggene væk og lægger kyllingerne ind under hønen i stedet.

Næste dag passer hønen som regel gladeligt de små adoptivkyllinger. Jeg skal huske at nævne, at jeg selvfølgelig ikke gør dette hvis hønen i forvejen ligger på befrugtede æg, men ved fejlslagne skrukforsøg. MineJeg fodrer de første par dage med hirsefrø og sesamfrø. Her går hønsene jo frit, så efter få dage tager hønemor kyllingerne med ud for at finde godbidder. Snart skraber kyllingerne og jagter biller, myrer og hvad der nu kommer frem. Hønemor klarer det meste, når hun får lov.

Hjemmelavet rugemor. Kyllingerne går i akvariet i starten.
Hjemmelavet rugemor. En kuglegrill og en varm elpære (ikke energisparepære)
Pasning af kyllinger med en hønemor

Jeg har lavet min hønemor af en gammel kuglegrill, som fungerer som lampeskærm med en kraftig elpære under. Grillen står på fire sten, så kyllingerne kan gå væk fra varmen og sove et sted, hvor de finder temperaturen passende. På den måde sikrer du at de aldrig får det for varmt eller koldt.. Foderet og vand stilles udenfor hønemoren, så kyllingerne tvinges lidt ud fra varmen.

Foder til kyllinger

I starten giver jeg dem hirsefrø og sesamfrø i et par dage. Jeg begynder tidligt at blande noget forskelligt sammen. F.eks. kartoffelmos, kattemad, kogt most lever og stort set alt muligt som indeholder god næring. Korn er for store i starten og skal blødes op og evt. moses til helt små kyllinger.

Smovsekyllinger - kyllinger af egen avl smager som kylling skal   smage.
Smovsekyllinger - kyllinger af egen avl smager som kylling skal smage.

Hvad så nu?

Når kyllingerne er ca. 7-8 uger er de gamle nok til at lave smovsekyllinger af. Det vil sige at der nu er ved at være kød nok på dem til at de er værd at spise, hvilket du bør gøre med god samvittighed og sindsro. Dine dyr har haft et godt liv, og er sunde og raske og fri for antibiotika. De er ikke blevet transporteret og forarbejdet af maskiner som har udledt CO2 direkte eller indirekte i form af el.

Hanekyllingerne slagter jeg først

På et tidspunkt skal alle hanekyllingerne under alle omstændigheder i gryden - måske bortset fra en ny avlshane. Derfor plejer jeg at starte med disse. Efter de 7 uger smager de fantastisk. Husk blot at de skal i stegegryden for at blive lækre møre ;O)) - masser af persille - masser af smør.