Knibning af tomatplanter

Knibning af tomatplanter

5.0/5 rating 1 vote

At knibe tomatplanterne er ikke 100% nødvendigt, men det tilrådes at gøre det af flere grunde:

Sideskud på tomatplante
Dette sideskud knibes normalt af på indeterminate tomater, så der kommer een ranke istedet for en busket sag.

1: Luft
Når du kniber tomatplanterne, som de fleste gør, giver det masser af luft omkring planterne, hvilket gør at du kartoffelskimmel og andre sygdomme får meget svært ved at spredes.
2: Energi
Mange af skuddene kommer ikke til at bære frugt, men trækker energi til vækst. Planten elsker at vokse og sender en masse energi ud til skuddene - når du fjerner dem, har planten mere energi at bruge til frembringelsen af; store, saftige, smagsfulde og søde tomater - guf!.

 

3: Lys
Når du fjerner skud og tynder i bladene en smule kommer der mere sollys på planten og tomater, samt konkurrerer bladene ikke med hinanden om lyset. Det giver en solid og kraftig vækst og en tyk ranke.

En afknebet skud.
Se hvordan jeg bl.a. dyrker mine tomater i leca nødder!

Sådan gør du:

tomatplante Sideskud
Sideskuddet her knibes blot af med fingrene eller en saks. Klip så tæt som muligt.

Det er superlet at knibe dine tomater - og så alliigevel lidt af en videnskab og der er ikke helt enighed i, hvad som er smartest. En ting de fleste dog er enige i er at der skal knibes og udtyndes noget.

OBS! 
Der findes to hovedgrupper af tomater:

Determinate:

Dem som oftest kalde busktomater herhjemme. Disse tomater skal ikke knibes, da det kraftigt hæmmer frugtsætningen. Det største udbytte på determinate-sorterne kommer nemlig netop på sideskudene.
Her findes sorter som f.eks. "Heinz, "Gul Blomme" og mange andre. Ofte er disse typer brugt i industrien, hvor disse tomaters evne til at have hele høsten klar på en gang er meget fordelagtig, da alle tomater kan høstes på een gang med maskiner. Disse tomater skal heller ikke bindes op.

Inderterminate:

Ranketomate n som vi alle kender - den som skal bindes op og knibes. Den bliver ved med at vokse opad til mangel på lys standser den. De fleste tomater som dyrkes er fra denne afdeling og har f.eks. den kendte "Elin" og "Gemini", men også mange sorter af langt bedre tomatplanter som f.eks. "Brandywine", "Pineapple", "Cherokee Purple" og en laaaang række andre spændende sorter.

Blomsterklase tomatplante
Dette er en blomsterklasse. Sørg for ikke at du knækker disse af i den ivrige jagt på sideskud ;O))


Så du finder blot sideskudende. De kommer frem lige hvor bladene er hæftet på hovedranken - et helt nyt lille topskud som bare knækkes af ligeså forsigtigt.
Den korte version er at man simpelthen bare kniber alle sideskud af og har så een lang hovedranke med blade og stilke med blomster (senere tomater).


Nogle dyrkere forsvarer at man blot skal knibe den smule som skal til for at holde luftcirkulationen i orden. Disse siger at jo mere grønt plantemateriale som findes på plante, jo mere fotosyntese kan der ske og jo flere frugter kan planten lave. Personligt tror jeg, som de fleste andre, at for mange sideskud giver flere mindre tomater, men ingen helt store, så jeg kniber.
Hvis du har et kæmpe drivhus kunne man jo prøve at lade den gro med alle sideskuddene og så brede skudene ud for at give det hele mere lys - så kunne man sikkert dyrke et monster. Jeg har ikke nok plads i mit drivhus i år, så det projekt må vente lidt.