Purpursolhat (Echinacea Purpurea)

Purpursolhat (Echinacea Purpurea)

5.0/5 rating (2 votes)

Type: Flerårig staude
Jord: Veldrænet
Blomstring: August

Purpursolhat er en fantastisk staude i haven. Jeg er lidt pjattet med Purpursolhat. Jeg tror, at det er fordi, at jeg altid ser bier og sommerfugle sidde på blomsternes koglenlignende frøstand. (Vist i øvrigt den del af blomsten som bliver til et jordbær på en jordbærblomst). Altså ikke KUN derfor. Det er en fantastisk smuk blomst som er let at dyrke. Purpursolhat har været kendt som lægeurt i mange århundreder - måske endda årtusinder. Den benyttes især som lindrende forkølelsesmedicin, men også mod et væld af andre dårligdomme. Hele planten - også roden kan benyttes. (men bruger du roden, kommer netop denne plante i hvert fald ikke igen næste år). 

En cocktail af stoffer styrker immunforsvaret

Echinacea purpurea er en lækker staude og lægeurtPurpursolhat indeholder et væld af stoffer som menes at kunne hjælpe på lidt af hvert - ikke mindst forkølelsen. Nogle af de stoffer som findes i purpursolhat kopierer og påvirker det endocanabinoide system - det samme system som cannabis påvirker... på den gode måde. Men også en serie af andre stoffer findes i planten. Jeg er ikke ekspert eller læge - blot ved jeg, at når jeg har en let hoste og tygger lidt på planten - så stopper hosten oftest.

Ikke alle purpursolhatte er gode medicinplanter

echinaceapurpureaJeg bruger selv frøstandene, som jeg laver te af, hvis jeg da ikke bare tygger på ca. en teskefuld af frøstanden. Når man har tygget på et stykke i et minuts tid, så prikler det lidt på tungen og mand får mundvand. Smagen er ikke super god, men heller ikke helt skidt... let syrlig. De gamle indianere i Nordamerika havde fundet ud af, at det ikke var alle purpursolhattene som havde den helt gode effekt... Det var de som gav champagnebobler på tungen som virkede, og det trick bruger jeg selv idag. Vores linje af purpursolhatte er meget potente, men de pyntede forædlede sorter som f.eks. "Magnus" har oftest næsten ingen effekt. 

Såning af purpursolhat

Jeg synes, det er super let at spire frø fra purpursolhat. Jeg har læst nogle steder, at de helt skal koldstratificeres... det har jeg nu aldrig gjort. 

Frøtagning

For at tage frø, skal du bare bruge en moden frøstand (Den koglelignende ting der står tilbage, når blomsten er visnet). Nogle gange kan fugle have spist af frøene, men ellers er der masser af frø i sådan en kogle. Frøene er små 5-6mm lange lyse. Ca. 2-3mm brede - flade i den ene tykkeste ende og spider lidt til i en stump spids i den anden ende. De kommer ud af koglen, når du vrider den lidt... så kan de pilles af. Det er også denne masse jeg nogle gange tygger, når jeg hoster.

Såning

Jeg bruger altid sådan nogle sorte bakker, der har været kød i. De høje af dem. Jeg bruger priklejord eller jord fra en krukke fra sidste år. Fylder næsten min bakke - der skal være plads til en centimeter mere jord, når frøene er puttet på jorden. Jorden stampes/trykkes ganske let (Jeg bruger en anden bakke magen til, som præcis kan stampe alt jord med et let tryk. Frøene lægges ovenpå, og der dækkes med den sidste cm jord. Dæk med noget plastic for at holde på luftfugtigheden i jorden - så spirer frøene efter en uges tid eller to. De kan så prikles om, når de har fået en smule størrelse. Det går ganske let og kræver ingen særbehandling.