Jord til tomatdyrkning

Jord til tomatdyrkning

5.0/5 rating 1 vote

Tomater skal have en god jord med masser af mad
Tomater skal have en god jord med masser af mad
Det er i virkeligheden et rigtigt godt spørgsmål. Nu er jeg ikke gartner og taler af egen erfaring - jeg har selvfølgelig læst alt hvad jeg kunne finde på nettet, men det gør mig ikke til ekspert og indtil videre beskæftiger jeg mig ikke med de forskellige enkelte mineraler og stoffer som er vigtige. Jeg griber det an, som det er blevet gjort i århundreder - endda årtusinder af de allerførste dyrkere af tomater.

En meget god beskrivelse var da min gamle nabo kom forbi for mange år siden. Han skulle lige kigge forbi og se, om mine hybridtomater i vandingskasserne nu også var i orden - de der vandingskasser kunne jo næppe være så gode som en rigtig god fed nordjysk muld. Han er en lidt tavs nordjyde, og taler rigtigt vendelbomål. Han kiggede lidt på mine tomatplanter i udestuen, og sparkede blidt til flamingokasserne, for at tjekke om der godt nok var vand i. "De tomater skal ha noe luwt", som han sagde - tomaterne skulle altså have noget lort af en art, og det havde han nok ret i. Jeg brugte de billigste plantesække jeg kunne finde, og gødevandet var vist også lidt tyndt.
Siden dengang har jeg efterhånden lært lidt og nu er mine gæster imponerede over de mange store lækre bøftomater i min udestue. Det skal siges, at med masser af sol, vand og love kan du få nogenlunde resultater med stort set hvilken som helst jord - tomater er jo nemme planter. Men hvis du, som jeg, vil have de ultimative tomater, skal du altså give dem nogle ordentlige noget at gro af. Lad os se hvad man kan gøre: 

Bedste jord/medie

Jeg køber store sække højkvalitets spagnum fra planteskolen. Spagnum har en super konsistens til vandingskasserne, og planten har let ved at trække gødevandet op, mens den får masser af luft. Det vigtigste ved grundjorden er at den skal være luftig og i stand til at "væge" gødevandet op.
Kan man så bruge rockwool? - ja, det kan man sagtens. Man skal bare sørge for at give planten alle de forskellige mineraler osv. som findes i rigtig jord. Man kunne f.eks. blande rockwool op med tungere jord, for at gøre den lettere. Men jeg bruger altså god spagnum til alle mine tomatplanter. 

Billige plantesække? - nej, ikke her. Der er som regel en grund til at jorden er så billig, og strukturen er som regel noget som minder om priklejord. Men med en god tilsætning tomatgødning kan du garanteret få et godt resultat. 

Tomater skal have lort

Tomater er jo nogle sultne planter, som producerer masser og masser af frugt, når bare foderet/gødningen er tilstede. Selvfølgelig sammen med vand, lys og luft/ilt.
Lad os starte med lorten. 
Lorten skal være godt omsat og hvis du vil bruge dit eget møg, er det bedste at kompostere det først, så det er over et år gammelt og helt omsat til en sort kompost. Hvis ikke økonomien er noget problem, kan du købe en sæk omsat ko-gødning, hvilket er super super. Det kan du jo lave selv, hvis du besøger en landmand og får dig en trailerfuld kolort. Lad det kompostere hjemme i et hjørne i haven, og næste forår har du sparet dig selv kr. ca. 150,-. Bland godt med dette omsatte ko-gødning i din jord. Jeg vil tro at jeg putter ca. 10% i. "Det skal jo have godt", som de siger.

Jorden startes op før plantningen

Jeg plejer at starten jorden op ca. 14 dage før tomaterne skal i den. Jeg bruger store sorte plastic murerbaljer, som spagnumen hældes ud i. Her giver jeg spagnumen vand, så den har en mæthed, hvor der kommer en smule vand ud, når jeg knytter næven om en håndfuld. Der må ikke komme meget vand her. Jeg stiller baljerne med jord inde i udestuen, så solen har sørget for at jorden er lækker og varm - klar til at modtage de små kuldeskære tomatplanter. Opvarmningen af jorden samt gødningen, som er tilsat sætter mikroorganismerne igang i jorden og gør den klar med vækstfoder til frøplanter. Det svarer vel nogenlunde til at give et barn 1/2 liter coca cola og en håndfuld druesukkertabletter. Når du forbereder jorden sådan her, forbliver planterne sunde og begynder straks at vokse sig store og kraftige, så de kan bære en ordentlig frugt.