Tomatsorter

Tomatsorter

0.0/5 rating (0 votes)

Forædlede tomater
Forædlede tomater
Der findes et gigantisk væld af tomatsorter. Nogle er specielt forædlede til f.eks. at være "tørre" - med et lavt væskeindhold, så de hurtigt koger ind til tomatpasta. Andre er store og saftige til at putte i salater og sandwich. Nogle er søde, nogle røgede, nogle med citrus og nogle med ananas. Der er ufatteligt mange sorter. 

Den amerikanske frøhandler, hvor jeg handlede i vinters havde over 500 sorter. Jeg vil nøjes med at nævne de nævneværdige ;O))

Hybrider

Jeg bryder mig, som du nok har fundet ud af, ikke så meget om hybriderne, da de fleste af dem simpelthen ikke smager af nok. 
En hybrid er afkommet af to- eller flere helt forskellige tomatsorter. Den ene sort bestøver den anden og afkommet får nogle forskellige ønskede egenskaber - udover en ekstra kraftig vækst kaldet hybridvækst. Disse hybrider benyttes næsten udelukkende i industrien. Dvs. de ensartede rød-orange tomater, som ligger i dynger i supermarkederne hele året. Det samme gælder for de tomatplanter som sælges i langt de fleste supermarkeder, men også på de fleste planteskoler.
Fordele ved hybrider kan f.eks. være:
- Resistens over for plantesygdomme.
- Hyldetid, altså tyk skind som holder længe hos købmanden.
- Tidlig blomstring for tidlige tomater

Nitterne ved hybridtomater kan f.eks. være:
- Ikke frøkonstante*
- Manglende smag
- Vandede
- Manglende konsistens

Heirloom tomater/Forædlede sorter:

En forædlet tomatsort er frøkonstant - det vil sige at vi rent faktisk kan høste frø af tomaterne år efter år og så vores egne tomatplanter med samme egenskaber igen og igen - superlækkert. Se også frø af tomater
De forædlede "heirloom" tomater er ikke altid heelt så stærke som mange hybrider, men de er helt klart den lille ulempe værd, når først man smager på de lækre frugter.
Nogle forædlede sorter er fremavlet for deres udseende, men de fleste er fremavlet for deres lækre smag og givende ranker. Nogle af smagsvarianterne er ligefrem avlet mod at forstærke forskellige aromaer som f.eks. røg eller citrus.

Se alle mine tomatsorter

Nogle populære heirloom tomater:
Amish Paste, Belgian Giant, Big Pineapple,, Big Rainbow, Brandywine, Cherokee Purple, Mortgage Lifter, Purple Russia, Pink OxheartLollipopPineapple NoirSugar Lump, White Currant, Old German, Speckled Roman