Udrugning af kyllinger

Udrugning af kyllinger

5.0/5 rating (3 votes)

Udrugning af KyllingerUdrugning af kyllinger er ganske nemt og sjovt. Det letteste og mest naturlige er selvfølgelig at lade hønemor ruge dem ud - Der kommer en artikel om Skrukhøner også.

Men at ruge kyllinger ud i en simpel rugemaskine har mange fordele. Det er superlet at give æggene numre og holde øje styr på de forskellige linjer (hvis man da vil avle sine egne lækre kødhøns) - de får en kvalitet, som man aldrig ser i butikkerne. Nu har jeg lige taget mig selv i igen at se de søde små kræ som mad, men det er jo nu engang derfor vi har dem - de pynter og hygger og har et dejligt liv - derefter skal de altså i den sorte gryde her hos os. Jeg fodrer nødigt på dyr, som ikke senere kan tjene et formål ;O))

Efter 21 dage begynder kyllingerne at hakke sig ud
Efter 21 dage pipper æggene
Tilbage til udrugningen af kyllinger ;O)) 

Find gode rugeæg

Hvis du skal udruge dine egne høns, skal du først finde ud af, hvilken type høns, du vil have - jeg er stor fan af kødhøns, som jo har den fordel, at de også lægger æg. Hvis du skal have æglægningshøns - ja, så skal du tage nogle af de lette racer, som jeg ikke beskæftiger mig med - de er simpelthen for små og fylder for lidt i min stegegryde.

Orpington  er en god kødhøne - dejlig omgængelig
Orpington er en god kødhøne - dejlig omgængelig.
Min yndlingsrace Gul Orpington er en fremragende høne, som spreder glæde med sit hyggelige gemyt.

De skal være befrugtede!

For at sikre at æggene er befrugtede skal du finde 4-5 af de bedste høner og en flot stor hane fra en anden stamme. Disse holder du isolerede fra de andre i et stykke tid til du har rugeæg nok. Hold øje med at hanen bespringer hønsene flere gange om dagen - hvis hanen er ung og frisk holder han let 4-5 høns til ;O))

Udklækkede orpington kyllinger
I løbet af et døgn er alle kyllinger ude.
Find store og flotte æg og tjek dem for revner, deformationer og andre atypiske ting. Æggene skal heller ikke være kæmpeæg - bare find nogle normale og flotte af slagsen.

Stil æggene på hovedet - og vip dem

Mens du samler æggene ind i løbet af nogle dage, sætter du de indsammlede æg i en æggebakke med spidsen nedad. Du kan også bruge en bakke med sand. Stil bakken med en mursten eller andet under den ene ende og vip dem et par gange om dagen. Bakken skal stå et køligt sted - mine står ude i laden i et køligt hjørne.

Rugemaskinen stabiliseres

rugemaskinen stabiliseres
Rugemaskinen skal være 37 grader
Et par dage før du forventer at have nok æg til at fylde i rugemaskinen, så tænd den, så du er sikker på at dens temperatur er stabil på de ca. 37 grader. Ja, det er helt samme temperatur som vores kropstemperatur, så hvis du ikke har spidse haleben... ;O)

Tjek æggene - lys dem

Efter en uges tid, skal du tage en lommelygte og gennemlyse æggene. Der skal begynde at dannes blodårer - det kræver et foto, som jeg vil tage om kort tid, når foråret sætter ind.

Husk at fugte og vende

Kylling af Stor gul Orpington
Stor Gul Orpington... som lille
Uanset hvilken rugemaskine du har skal du huske vand eller fugt. Følg instruktionerne til rugemaskinen. Hvis du laver den selv skal der også fugt til i form af fugtigt sand eller andet - sand virker fint. Rugemaskinen tippes et par gange om dagen ligesom bakken med de indsamlede æg.

21 dages nedtælling

På den 20. dag skal der godt med fugt til - æggene må aldrig blive/være våde, men fyld godt med vand i maskinen og luk udluftningen næsten til. Dette gør, at hinden omkring kyllingen er blød og elastisk, når kyllingen dagen efter skal forsøge at trænge igennem den. 
Efter 21 dage - temmeligt præcist begynder æggene at pippe. Snart kommer det første æg med et lille hul fra en kylling som vil ud. I løbet af ca. 24 timer udklækkes alle kyllinger - deres pippen sætter en kædereaktion igang og de går alle igang med at hakke sig ud af ægget.

Daggamle kyllinger

Kyllinger som er udklækkede kan fint holde sig et døgns tid uden mad - derefter skal de fodres.
Artikel om pasning af daggamle kyllinger kommer snart.