Vinbjergsnegl (Helix Pomatia)

Vinbjergsnegl (Helix Pomatia)

5.0/5 rating (3 votes)

Vinbjergsnegl, Helix Pomatia
Vinbjergsnegl, Helix Pomatia
Jeg har ofte godt kunne tænke mig at have vinbjergsnegle i haven. Mest for sjov, men hvis jeg en dag får rigtig mange i min ny anlagte sneglegård, så skal de spises - jeg har altid været glad for Escargots, når de serverer dem på restauranterne. 

Jeg fik i alt 14 snegle af min kære storesøster. Hun har fundet disse på en ø i Østersøen.
Sneglene fik navnene, Dasher & Dancer, Prancer & Vixen, Comet & Cupid, Donder & Blitzen. Dertil kommer Rudolf, Løbenfrantz samt Jensen brødrende, Carsten, Bjarne, Preben og Tommy. (Husk at jeg elsker ALLE dyr - også mine snegle, så jeg betragter det som en store ære for disse venner, som har fået navngivet en vaskeægte vinbjergsnegl efter sig)

Vinbjergsneglene kræver ikke meget pasning, og har du ikke f.eks. høns, kan du sagtens forsøge at sætte sneglene ud i den frie natur - disse er jo netop indfanget der.

Vinbjergsneglen

Sneglene ligner næsten en typisk havesnegl - bare i overstørrelse. Huset bliver ca. 4 x 4 cm. og er guligt, brunligt i striber - mest brunligt. Nogle gange er huset næsten hvidt og kalkagtigt, men det er sikkert et mangelsymtom, når sneglehuset har denne farve. Men de flotteste er altså dem, som har klare lyse og mørke brune striber, og dem tror jeg, at jeg vil prøve at udvælge som avsdyr. Jeg har set at et par af Jensenbrødrene i hvert fald er af denne type.
Selve sneglen ligner også meget den almindelige danske havesnegl - sådan en lidt gulbrun slimet sag med følehorn og lidt rillet ydre.

Vinbjergsneglens historie

Sneglene blev oprindeligt bragt til landet i middelalderen, hvor der under fasten ikke måtte spises kød. Sjovt nok benyttede munkene et smuthul i reglen og bestemte at snegle og frøer ikke bestod af kød. Mærkeligt at folkene som har fundet på sådanne regler som faste alligevel har samvittighed til at kalde de små væsener kødfri - synes de måske mere de mindede om kartofler end dyr? ;O)) Nå, men, munkene begyndte altså at medbringe sneglene, så de stadig kunne spise sig dejligt mætte i sneglekød i fastetiden. Dette er også årsagen til at der den dag idag ofte er en høj koncentration af vinbjergsnegle omkring klostre og disses ruiner.

Vinbjergsneglen i gryden

Ja, jeg er jo selv en fan og bestiller ofte "Escargots", når jeg engang imellem kommer ud at spise. Men oftere har jeg lavet dem herhjemme selv med min egen opskrifit af ostegratinerede vinbjergsnegle med hvidløgssmør. Når jeg engang næste sommer har fået gang i avlen, om de vil, så vil jeg skrive lidt mere omkring tilberedning.

Billeder følger snarest.