Hvordan dyrker man tomater?

Hvordan dyrker man tomater?

3.0/5 rating (2 votes)

Tomater - DyrkningHvordan man dyrker de bedste tomater er der mange meninger om. Jeg er hverken gartner eller pro tomatavler, men har gennem et par årtiers tomatdyrkning arbejdet mig igennem nogle forskellige metoder - nogle med mindre effektivitet end andre.

Sådan dyrker jeg tomater

Tomatfrø
Det er vigtigt at skaffe de rigtige tomatfrø fra en frøkonstant sort (kaldet heirloom tomatoes) på engelsk. Disse tomater kan dyrkes år efter år, hvis du gerne vil lave dine egne tomatfrø. Du skal finde ud af, om du vil have tomater til madlavning eller saftige tomater til salat, burgere osv. - eller måske er du mere til de små søde cherrytomater. De bedste for de fleste tomatavlere er sikkert at have lidt af hvert. Jeg sørger selv for at have et godt udvalg af favoritter fra hver gruppe.

Jord til tomater
At dyrke tomater i god jord er vigtigt. Vi skal sørge for at planterne får tilført nok gødning, luft og vand. Det kan man sikre på mange måder, men hvis du starter med en god jord, kommer du langt. 
Den bedste jord til tomatdyrkning - Jeg bruger en god mix af komposteret hestemøg, havejord med lidt sand - og noget perlite. Hvert år tilfører jeg lidt hønsemøg og havekalk - samt et lag ormekompost. Der er i forvejen kompost fra sidste års planter, som jeg lader kompostere ned hvor de stod - så spiser ormene i mine kapillærkasser materialet, og hjælper med at genlade til næste års sæson.

Dyrkningsmetoder
Der er mange måder at gøre det på. Hvis man har mulighed for at dyrke direkte i jorden, vil jeg klart foretrække det. Sådan dyrker jeg gerne cherrytomater udenfor i jorden, og det er virkelig let at have med at gøre.
Men i mit "drivhus", som er vores udestue. Der er støbt betongulv, og Pia vil ikke lade mig komme i jorden. Så her har jeg lavet mine egne kapillærkasser af rektangulære murerbaljer. Det giver væsentligt større vandbalje, men også meget mere jord. Den øgede mængde jord giver større rodnet, som kan fodre en større plante, som kan give flere frugter.