Hvordan dyrker man tomater?
Lørdag, 26 Oktober 2013

Hvordan dyrker man tomater?

5.0/5 rating 1 vote

Tomater - DyrkningHvordan man dyrker de bedste tomater er der mange meninger om. Jeg er hverken gartner eller prof. tomatavler, men har gennem årene tusket mig igennem forskellige metoder - nogle med mindre effektivitet end andre. Følg mine tips til tomatdyrkning herunder - så har du i det mindste gjort noget for, med lidt held, at dyrke de bedste tomater, du nogensinde har smagt. I september, når mange tomatplanter er begyndt at hænge, står mine nu stadig i fuld flor med masser af tomater - det er her de modne tomater smager af allermest, da jeg nu ikke giver dem ret meget vand. Det gør dem simpelthen endnu mere lækre og smagsfulde.

Sådan dyrker du tomater


1: Tomatfrø
Det er vigtigt at skaffe de rigtige tomatfrø fra en frøkonstant sort (kaldet heirloom tomatoes) på engelsk. Disse tomater kan dyrkes år efter år, hvis du gider lave dine egne tomatfrø. Du skal finde ud af, om du vil have tomater til madlavning eller saftige tomater til salat, burgere osv. - eller måske er du mere til de små søde cherrytomater. De bedste for de fleste tomatavlere er sikkert at have lidt af hvert. Jeg sørger selv for at have et godt udvalg af de bedste fra hver gruppe.

2: Jord til tomater
At dyrke tomater i god jord er vigtigt - mere præcist sagt er det vigtigt at sørge for at planterne får tilført nok gødning, luft og vand. Man kan jo netop dyrke lækre tomater hydroponisk - altså helt uden jord. Men hvis du starter med en god jord, kommer du langt. 
Den bedste jord til tomatdyrkning - Jeg bruger en god næringsberiget spaghnum, som jeg tilfører ko-gødning og havekalt.

3: Dyrkningsmetode
Der er et væld af metoder. Du kan dyrke tomaterne hydroponisk eller bruge de populære kapilærkasser (Jeg bruger dog ikke de billige plantesække, som ofte sælges dertil). Tomater kan endda dyrkes på hovedet, så de hænger ned fra f.eks. en altan eller andet sted, hvor de kan hænge. Tomater kan dyrkes ude, hvis du vælger stærke sorter, som er forædlede til det. De kan selvfølgelig dyrkes direkte i jorden i dit drivhus - men sørg nu for at jorden er i orden - ellers får du et kedeligt resultat. Den nemmeste måde er efter min bedste overbevisning kapilærkasserne, som blot skal holdes forsynet med gødevand efterhånden som sæsonen skrider frem.