Hjemmelavede tomatplanter

Hjemmelavede tomatplanter

3.7/5 rating (3 votes)

Få sunde tomatplanter

Sunde tomatplanter - hjemmelavede
Hjemmelavede sunde frøplanter. Hvis du giver dem 24 timer neonlys i den første måned bliver de fine kraftige.

Det er superlet at lave sine hjemmelavede tomatplanter af egne eller købte frø. Du kan sagtens lave ligeså fine tomatplanter, som dem der købes i supermarkeder og planteskoler. Og en fordel med at så fra frø - der er MANGE flere sorter at vælge imellem.
Forspiring

Belysning

Start med at sørge for at have lys klar. Du kan bruge et normalt armatur til neonrør. Køb et varmt og et koldt rør og sæt dem i det samme armatur eller et andet lige ved siden af. Dette giver et fuldt lysspekter som de små planter elsker.
 
Sørg for at planterne står så tæt på neonlyset som muligt. ca. 1-5 cm. passer fint. Så får du gode kraftige ranker med kort mellem bladene og blomsterstandene. Det er vigtigt at tomatplanten får masser af sollys med så lidt konkurrence som muligt - plant derfor aldrig dine tomatplanter for tæt. Du kan se på nogle af mine billeder hvordan mit optimistiske 3. lag tomatplanter i udestuen faktisk næsten ikke får blomster - kun ganske få med endnu færre tomater. Det kan simpelthen ikke betale sig. DE SKAL HAVE MASSER AF DIREKTE SOLLYS ! Når den påstand er råbt skal det siges at der er hedebølgelignende perioder kan være nødvendigt at skærme planterne for sollyset, da de kan svitses - Jeg gør det ikke. Jeg tager frø af de planter som klarer sig under mine forhold - så bliver de vel lidt forædlede med tiden så mine egne tomatplanter bliver mere og mere resistente for solskoldning. Når dine planter har det for varmt og sveder mere vædske end de kan nå at suge op gennem rødderne, krøller bladene sig helt sammen. De kommer sig oftest igen, men det er et godt tegn på at dine tomater har det for varmt.

Tomatplanter - små frøplanter - helt hjemmelavede tomatplanter

Gødning

Helt små tomatplanter skal ikke have gødning. Der er rigeligt i den jord som du har forspirret i. Jeg bruger priklejord i en god kvalitet og gøder først, når planterne senere skal plantes om.

Tomatplanter i bakker og under lys
hjemmelavede tomatplanter - i bakker og under lys.

Plant frøene i bakker

Plant frøene i helt små bakker eller små potter. Jeg foretrækker at plante dem rimelig tæt i bakker for så at tynde og plante ud.
Så har du altid lidt ekstra planter at give til venner og bekendte som oftest tager imod med kyshånd.
Når kimplanterne får sine første rigtigte tomatblade kan du allerede plante om, men de kan sagtens stå som vist på billedet i lang tid før omplantning til vandingskasserne eller krukker eller hydroanlæg ;O))

Forsigtigt med sollyset!

Det er meget vigtigt at du ikke tager dine små planter direkte fra neonlys og ud i det stærke sollys. Det vil svide dine planter - solskoldning!. Dette vil sætte dine planter heeelt tilbage og der vil gå en periode med meget sølle planter.
Det du skal gøre er at tage planterne ud i solen i ca. 1/2 time første gang - måske en time eller to i overskyet vejr.
Dagen efter sætter du tiden lidt op afhængigt at mængden af skyer og sollys' styrke. og sådan fortsætter du med at træne dine planter til solen i ca. 10 dage eller noget i den stil.