Tomater uden jord (Hydroponisk)

Tomater uden jord (Hydroponisk)

3.5/5 rating (4 votes)

I
Hydroanlæg til tomatdyrkning - og andet
Hydroanlæg til tomatdyrkning - og andet
Hydroponisk dyrkning af tomater
Afløb - krukken stopper plasken fra pumpen - det andet er mod overflod.
Tomaterne er først dyrket i rockwool - herefter leca
Tomaterne er først dyrket i rockwool - herefter leca
 vinteren 2009 købte jeg ca. 35 forskellige sorter spændende tomater fra en frøbutik og fik meget svært ved at vælge nogle fra.
 
Jeg bestemte mig for at lave lidt sjov med hydroponisk dyrkning af nogle af tomatplanterne - mit lille eksperiment i 2009.
 
Jeg havde fået nogle af de store beholdere (ca. 1m x 1m x 1m) som bl.a. brødfabrikker får sit glukose hjem i.
De skulle oprindeligt have været brugt til regnvandsbeholdere, men jeg havde et par ekstra, og disse lignede noget som kunne bruges til projektet.

Princippet er simpelt

Jeg byggede anlægget af 2 fade på ca. 1m x 1m og ca. 25 cm. dybe.
Det nederste fad indeholder gødevand og en pumpe.
Det øverste fad - vandingsfaddet, hvor planterne står og vandet bliver pumpet op i ved vanding.
 
I bunden af det øverste fad er to huller.
Det første hul har monteret slangen ned til pumpen i vandfaddet. Dette indpumpningshus/afløb skal være så lavt som muligt, så alt vandet kan løbe tilbage, når pumpen slukkes (på timer).
 
Det andet hul i vandingsfaddet er blot et overløbsafløb, hvor der er monteret en ca. 15-20 cm. høj slange, så vandet løber ud af dette, når pumpen har pumpet faddet næsten helt fuldt.
Nu skal uret til pumpen sættes til at vande ca. 4 gange om dagen i dagtimerne.
Den skal bare være tændt i ca. 5 minutter eller hvor lang tid den nu bruger på at fylde vandingsfaddet op.
 
Hvis du har en luftpumpe eller cirkulationspumpe som kan køre i vandfaddet hele tiden er det super. Bevægelsen i vandet ilter vandet og holder det friskt og fri for råd.
 
Jeg startede mine frøplanter i starten af marts i rockwoolterninger og under neonlys (50% kold og 50% varm neonrør afhængig af størrelsen af dit projekt.) Jeg brugte en almindelig lampe fra Harald Nyborg med to neonrør - et i varm og et i kold. Super billig måde at lave planter.
 
Plamterne fik 24 timer lys - altså helt uafbrudt i næsten 3 uger inden jeg stille og roligt vænnede dem til udestuens kraftige sol.

Plantning i Lecanødder

Småplanterne som var startet i rockwoolterninger blev plantet så dybt som muligt i lecanødderne - med rockwool og det hele (der sidder noget plastic som skal fjernes fra de hersens købe-rockwoolterninger).
Herefter stilles de blot i vandingsfaddet og venter på næste vanding.
 
Sørg for at vandet i dit gødevand ikke er for koldt - evt. kan du sætte en aquarievarmer til - planterne elsker at bade i dejligt lunkent/lunt vant.
 
I mit forsøg har jeg nok lidt for mange tomater stående, så de sloges en smule om lyset, men jeg skulle jo have i hvert fald 1 plante af hver sort.
Men planterne læner ud over siderne, for
at give mere plads og lys.